El Noi Baliarda

Per què som el Casal Independentista “El Noi Baliarda”?

Revoltat contra les Quintes i contra els Reis forans. Al costat de la pagesia defensant la terra. Amb la creixent població urbana industrial, lluitant colze a colze. Andreuenc de naixença i sentiment, lluitador incansable. Aquest fou El Noi Baliarda.

Un espai nou i innovador, transformador de les relacions socials del nostre dia a dia, de la vida quotidiana. Espai de debat i reflexió, enfront la doctrina dogmàtica del pensament únic. Espai de crítica enfront el seguidisme del poder. Espai d’oci i lleure enfront els macro-centres de consum i alienació. Espai de fraternitat vers la competitivitat. Espai d’inclusió enfront l’exclusió del racisme sòcio-econòmic. Espai de llibertat enfront la presó de les nostres vides i el nostre poble.

Un poble, el català, que ha de recuperar la seva Memòria Històrica i els seus protagonistes, com El Noi Baliarda, per poder agafar amb força la ploma per escriure del seu propi puny la Història que vindrà, el seu esdevenir. Això és el que volem fer a Sant Andreu, ser un petit gra de sorra en aquest rebrotar de Casals arreu del territori que ajuden a la Construcció Nacional d’una nació que no pot viure més temps sotmesa a Reis forans i quintes dels segle XXI que ens imposen els Estats espanyol i francès.

El Casal, doncs, vol ser un espai des d’on fomentar una actitud crítica i constructiva vers la societat de consum que ens imposa el sistema capitalista, tot propiciant unes noves relacions socials i personals. Actuant en pro de la cultura i la llengua catalanes, destruint el capitalisme, defensant el territori, lluitant contra l’especulació, acollint la població nouvinguda, atacant el patriarcat d’arrel, recuperant el sentiment i la consciència de classe treballadora, en resum, (re)construint des de la base popular els Països Catalans.

Una nova il·lusió s’obre camí pas a pas a Sant Andreu, un nou caminar que serà més ferm si tu t’hi apuntes: junts i juntes arribarem més lluny.

Per saber-ne més… Qui va ser Francesc Baliarda?

En Francesc Baliarda , conegut pel Noi Baliarda, va ser teixidor d’ofici, va lluitar com a soldat als Cossos Francs al costat de Prim, a la Primera Guerra Carlina l’any 1843, després Prim va deixar de banda les reivindicacions, i això va fer canviar de parer al Noi Baliarda, que va combatre a la Bullanga de la Jamància als aiguamolls de La Torrassa, l’actual Bon Pastor, i en aquest lloc va caure presoner.

En aquesta revolta Prim va bombardejar Sant Andreu de Palomar.

L’any 1845 va començar la revolta de les quintes, quan els Ajuntaments havien de quintar als homes per enviar-los a l’exèrcit espanyol.

Els que podien pagar s’en lliuraven, però els pobres no.

A St. Andreu la revolta la va comandar el capità carlí Boira, i el Noi Baliarda va proporcionar armes.

La jornada revolucionària del 6 de juliol, després de durs combats a dalt del campanar de la parròquia de Sant Andreu, es saldà amb 7 morts, nombrosos empresonats i la retirada dels combatents a Terrassa.

Del 1846 a 1849, el Noi Baliarda va participar el la Guerra dels Matiners, contra la política centralitzadora espanyola.

L’àrea on es produïen els atacs era del Massís del Garraf fins al Vallès.

Considerant-se republicà va seguir hostilitzant les comunicacions amb Barcelona fins que, la nit del 27 al 28 d’agost de 1850, fou delatat quan era a casa seva, a l’actual carrer Baliarda.

El Noi Baliarda va morir amb les armes a la mà, i cobrint la fugida al seu germà Pau i al seu cunyat Josep Puig.

2 Comments

Deixa un comentari