Iniciem el club de lectura amb ‘Nosaltres, els valencians’

El passat 12 de març vam presentar una de les iniciatives que han nascut arran del nou projecte d’El Noi Baliarda. Tal com ho va fer la secció excursionista, que ara ja encara la seva tercera excursió, presentem el Club de lectura d’El Noi Baliarda. Un club de lectura que neix amb la intenció de compartir la passió per l’assaig i la novel·la entre els seus membres. Pretenem que les lectures que es llegeixen i la temporalitat siguin dictades per les persones integrants. Treballant i gaudint al voltant de temàtiques d’actualitat o de gran importància pels interessos formatius o de coneixement o pel plaer de les integrants del grup.

Tot i això, aquest club de lectura no podia néixer en un altre any que no fos aquest 2022, l’any Fuster. Ja que, la figura de Joan Fuster és més viva que mai. I la seva obra, encara avui té una gran centralitat a casa nostra, els Països Catalans. I és per això també, que la primera lectura que anunciem per a aquest club, és una de les obres més importants de Joan Fuster, NOSALTRES ELS VALENCIANS.

A continuació us mostrem alguns fragments que hem trobat que descriuen l’obra per si mateixa:

“La seva aparició va implicar una renovació tant en la historiografia com en el nacionalisme valencià. Juntament amb Qüestió de noms i El País Valencià és considerat com un “llibre bàsic per al coneixement de la història, la cultura i els problemes d’identitat del valencià”. “

Nosaltres, els valencians respon a objectius explicitats des de les primeres pàgines, que són, entre d’altres, el de “conèixer-nos” i el de respondre a la pregunta “què som els valencians?”. Aquesta aportació a l’autoconeixement dels valencians en tant que poble, pretenia Joan Fuster, seria un revulsiu contra les “malalties col·lectives” dels valencians, una temptativa de “rectificar la frustració històrica” del seu poble. En paraules de Fuster: “La veritat —els fets constatables i explícits—, una vegada delatada, esdevé consciència, i una consciència desperta sempre revertirà en acció o, en última instància, en remordiment. Per a expressar-ho abusant de la terminologia d’un il·lustre barbat: explicar serà una invitació a transformar“.”

“En Nosaltres, els valencians Fuster afirma que els territoris de “parla catalana” del País Valencià tindrien com a únic “futur normal” la incorporació a una entitat “supraregional”, els Països Catalans. “

Nosaltres, els valencians és una de les obres més ambicioses de Joan Fuster, plena d’implicacions socials i polítiques, que expressen el seu ideari personal i el dels sectors en què ha influït. Fou premiada amb la vuitena Lletra d’Or i la seva projecció ciutadana fou enorme: es pot parlar d’un País Valencià d’abans i després de Nosaltres, els valencians.

Amb el temps, l’obra no ha perdut actualitat i continua essent un llibre imprescindible i, encara, polèmic. I, com sempre, és servit per la prosa amena i incisiva de l’extraordinari escriptor que fou Joan Fuster.”

Així que ja us podeu fer una idea de la dimensió que ha tingut l’obra per a la historia dels Països Catalans. I per tal d’aprofundir i analitzar aquesta gran obra, hem separat la lectura de Nosaltres els Valencians en dues.

Una primera sessió el dijous 7 d’abril a les 19h al Casal. On haurem de portar llegides les dues primeres parts del llibre (Els fets i Les indecisions) que ens serviran per debatre al voltant de diferents temes i preguntes.

I una segona sessió el dijous 21 d’abril a les 19h al Casal també. On haurem de portar llegida l’última part del llibre (Els problemes).

A partir d’aquí, no podem més que emplaçar-vos a venir i compartir amb nosaltres aquesta interessant lectura. Si voleu apuntar-vos al club de lectura, envieu un correu a l’adreça del Casal (cielnoibaliarda@gmail.com) i us enviarem més informació sobre els debats per correu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s