La crisi com a excusa per a accentuar el patriarcat dins el capitalisme

El passat 9 de març, dins dels actes programats per la Diada de la Dona treballadora, l’Esquerra Independentista de St. Andreu va fer una xerrada a la plaça de la Pomera.

Copiem aquí la crònica que en va fer Endavant de l’acte:

L’EI de Sant Andreu commemora el dia de la dona treballadora amb una xerrada a l’aire públic.

https://i0.wp.com/imageshack.us/a/img841/9871/20130309122629.jpg
Presents a la plaça de la Pomera, a l’espai públic, com va dir que li agradava n’Elena Idoate, va tenir lloc l’acte que l’Esquerra Independentista de Sant Andreu (Endavant, Arran i CUP) va organitzar per commemorar el 8 de març, dia de la dona treballadora. Amb el títol “La crisi té rostre femení”, l’objectiu de la xerrada era posar de relleu com la crisi afecta molt més a les dones dins el sistema patriarco-capitalista en el que vivim.

En aquest sentit, Idoate, del Seminari d’Economia Crítica Taifa, va explicitar que si bé la majoria de llocs eliminats amb aquesta crisi n’eren de mascuilinitzats (com la construcció), les dones segueixen enduent-se’n la pitjor part. Les xifres són prou evidents: la majoria d’elles segueix a la llar, moltes hi estan retornant, les que treballen ho fan en pitjors condicions que els homes i aquests, tot i tornar a la llar, no assumeixen les feines reproductives, associades, segons el patriarcat, a les dones. La conjugació, doncs, de la doble explotació (de gènere i de classe) es fa més extrema que mai en aquests moments de crisi.

Cal remarcar un fet que va destacar la ponent: durant tot aquest temps, els homes s’han beneficiat del patriarco-capitalisme que oferia pitjors condicions a les dones. Ara, però, les desigualtats s’estan reduint, això sí, a la baixa: si homes i dones estan igualant-se en condicions salarials i laborals és ‘per baix’, no pas ‘per dalt’. És a dir, la precarietat s’està estenent dins tota la classe treballadora fruit d’un egoïsme que n’ha frenat la seva unitat.

En acabar la xerrada de la ponent, es va iniciar un viu debat entre la vintena de persones assistents, allargant-se fins les 14h, gairebé dues hores després d’haver-se iniciat l’acte. Nombroses persones, a més, s’aturaven a escoltar la xerrada i el col·loqui; algunes, fins i tot, s’asseien una estona a la rotllana de cadires. A l’inici de l’acte, a més, s’havien repartit 100 fulls volants amb el text “El 8 de març és feminista i proletari”, reivindicant el caràcter de classe d’aquesta jornada de lluita.

Material d’interès:
La crisi econòmica té rostre femení (Elena Idoate)
La crisi capitalista i la seva violència de gènere (Elena Idoate)
Les dones catalanes formades són les més castigades per la crisi (pobleviu.cat)
Carrer 124. Dones: mans i mànigues contra la crisi (Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s